Star Wars

De Star Wars-animatietijdlijn op Disney+

Star Wars The Bad Batch Disney Plus

Het Star Wars-universum bestaat uit de nodige live-actionseries en -films, maar laten we het animatiegedeelte vooral ook niet vergeten. Star Wars: The Clone Wars is namelijk steengoed en heeft inmiddels gezelschap gekregen.

Star Wars: The Clone Wars

Star Wars: The Clone Wars zag al in 2008 het levenslicht, geproduceerd door Lucasfilm en uitgezonden door Cartoon Network. In 2012 legde Disney liefst 4,05 miljard dollar op tafel voor het bedrijf van Star Wars-bedenker George Lucas, waarna het dus ook de rechten van The Clone Wars in handen kreeg. Die show kreeg vervolgens nóg drie seizoenen, waarmee het totaal op zeven kwam, en die zijn allemaal het bekijken waard, getuige ook de mooie 8,3 die de animatieserie op ratingwebsite IMDb krijgt.

Daar zit geld in, moet Disney hebben gedacht, want anno 2021 heeft The Clone Wars gezelschap gekregen van Star Wars: Rebels, Star Wars: Resistance (2018) én Star Wars: The Bad Batch (2021). Deze animatieseries zijn niet allemaal even goed (respectievelijk een 8,0, 5,0 en een 8,7 op IMDb), maar in het algemeen wordt er toch een behoorlijk hoog niveau gehaald. Maar hoe passen deze shows precies in de tijdlijn van Star Wars?

Animatiefilms en -series in de tijdlijn van Star Wars

Alle werken uit het Star Wars-universum worden door de fans ingedeeld op basis van een jaartelling met de geboorte van Luke Skywalker als jaar nul. Hieronder kun je zien wat dat te betekenen heeft voor de animatieseries, die werkelijk waar overal en nergens passen. Eigenlijk is het dus een must dat je de live-actionfilms en -series óók kijkt, om het allemaal een beetje te snappen. Overigens gaat het hieronder om een chronologische tijdlijn, en dus niet op basis van releasejaar.

Episode I: The Phantom Menace (-19)
Episode II: Attack of the Clones (-9)
The Clone Wars, animatiefilm (-3)
The Clone Wars, animatieserie (-3 tot 0)
The Bad Batch, animatieserie (0)
Episode III: Revenge of the Sith (0)
Solo: A Star Wars Story (9)
Star Wars: Rebels, animatieserie (14)
Rogue One (19)
Episode IV: A New Hope (19)
Episode V: The Empire Strikes Back (22)
Episode VI: Return of the Jedi (23)
The Mandalorian (28)
Star Wars: Resistance, animatieserie (53 tot 54)
Episode VII: The Force Awakens (53)
Episode VIII: The Last Jedi (53)
Episode IX: The Rise of Skywalker (54)

The Clone Wars in de juiste volgorde

Ook The Clone Wars zélf steekt wat lastig in elkaar. Sommige afleveringen in latere seizoenen lijken zich namelijk af te spelen voor of tijdens gebeurtenissen in eerdere seizoenen. Dat klopt ook, want de afleveringen zijn niet uitgebracht in chronologische volgorde van de gebeurtenissen tijdens de Clone Wars. Om een wat logischer geheel voorgeschoteld te krijgen, zou je de afleveringen van The Clone Wars óók in chronologische volgorde kunnen bekijken. Starwars.com heeft daar een handig schema voor gepubliceerd, dat je HIER kunt bekijken.