Star Trailers

Disney+ komt met meest gewetenloze serie van het jaar: Dopesick!

dopesick disney plus

Op 12 november gaat de serie Dopesick in première op Disney+ en dat belooft wat. De show gaat namelijk over de ‘pillenepidemie’ die de Verenigde Staten nu al een tijdje in zijn greep houdt. Misschien is het een idee om een pijnstillertje te nemen alvorens je de eerste aflevering aanzet…

Pijnstillers, pijnstillers en nog meer pijnstillers

In Amerika krijgen ze er in ieder geval knallende hoofdpijn van: in de VS zijn zó veel mensen verslaafd aan pijnstillers dat een oplossing ontzettend ver weg is. Maar hoe heeft die situatie in vredesnaam kunnen ontstaan? Dopesick probeert een antwoord te geven op die vraag: het heeft in ieder geval te maken met gewetenloze zakkenvullers, die hun rijkdom over de rug van de ‘average Joe‘ vergaard hebben.

Gewetenloze Sacklers

De wereld der medicijnen is een miljardenindustrie, maar je kunt pas écht goud geld verdienen met medicatie voor mensen die te kampen hebben met chronische pijnen. Die zijn namelijk compleet overgeleverd aan de middelen die hun ter beschikking worden gesteld om hiermee te dealen. Dat was precies de gedachte van de Sacklers, toen hun ‘familiebedrijfje’ Purdue Pharma in 1986 begon met de ontwikkeling van de zware pijnstiller OxyContin.

Dat medicijn groeide al snel uit tot een van de meest verslavende medicijnen uit de Amerikaanse geschiedenis. De pil bleek voor velen het opstapje naar nóg zwaardere verslavende middelen, zoals bijvoorbeeld heroïne. Purdue Pharma bedacht een marketingstrategie, vooral gericht op huisartsen en dokters in staten met veel arbeiders die fysieke beroepen beoefenen (zoals bijvoorbeeld mijnwerkers, houthakker en boeren). Het bedrijf verdiende miljarden dollars, maar de hardwerkende Amerikaan werd hier de dupe van…

Donkere kanten van het kapitalisme

Dopesick is een dramaminiserie met acteurs Michael Keaton, Will Poulter en Kaitlyn Dever die dit schokkende en gewetenloze geheel ‘samen probeert te vatten’. Showrunner Danny Strong probeert de nieuwe Disney Plus-show in een paar zinnen te vangen: “Deze serie gaat vooral over de donkere kanten van het kapitalisme. Over hebzucht die een grote Amerikaanse farmaceutische onderneming kan transformeren tot een van de grootste drugskartels ter wereld. De eigenaren konden hun verslavende producten met medewerking van de overheid aan iedereen via de apotheek, ziekenhuis of huisarts verstrekken. En het was allemaal legaal. Hun macht was onvoorstelbaar groot.”

➡ Dit is het waargebeurde verhaal van Dopesick

Dopesick op Disney+

Het resultaat mag er in ieder geval zijn. Op het Amerikaanse streamingplatform Hulu draait Dopesick al een tijdje (een maand) en op ratingwebsite IMDb scoort de serie een heuse 8,8! In Nederland gaat Dopesick dus op vrijdag 12 november in première.