Laatste Nieuws

Dit is het waargebeurde verhaal van Dopesick

dopesick disney plus

De nieuwe Disney Plus-serie Dopesick vertelt het waargebeurde verhaal van de opioid epidemic in de Verenigde Staten. Hoe kon het gebeuren dat zó veel Amerikanen verslaafd raakten aan pijnstillers, en als gevolg daarvan zelfs aan sterkere spulletjes, zoals heroïne? Dit is het waargebeurde verhaal van Dopesick.

Purdue Pharma

Om een antwoord te geven op die vraag dienen we terug te gaan naar 1986, toen de familie Sackler met hun bedrijf Purdue Pharma begon met de ontwikkeling van het zware pijnverlichtingsmedicijn OxyContin. Met een uitgekiende marketingstrategie brachten de Sacklers hun pijnstiller aan de man. Huisartsen en doktoren in staten met veel arbeiders met fysiek zware beroepen (bijvoorbeeld: boeren, houthakkers, mijnwerkers) zorgden voor een razendsnelle verspreiding. De overheid stond erbij en keek ernaar, waar de gewone man verslaafd raakte…

Opiaten

Purdue Pharma genereerde miljarden met de verkoop van OxyContin, maar de hardwerkende Amerikaan had daar dus onder te lijden. Voor velen bleek de pijnstiller namelijk de opmaat te zijn naar zwaardere verdovende middelen, heroïne bijvoorbeeld. Oxycodon en heroïne zijn immers beide opiaten, ‘opioids‘ in het Engels. Andere bekende ‘drugs’ die tot deze klasse behoren zijn fentanyl en morfine…

Waargebeurde verhaal Dopesick

In Dopesick laten acteurs Michael Keaton, Will Poulter en Kaitlyn Dever zie hoe het zover heeft kunnen komen in de Verenigde Staten. Dopesick is dus een waargebeurd verhaal. Maar showrunner Danny Strong heeft bij het maken van de dramaserie wél op zijn tellen moeten letten. Een rechtszaak was immers nooit ver weg: “Elke letter is door de juridische afdeling van Disney, onder wiens paraplu de serie is gemaakt, tegen het licht gehouden. Ik mocht Purdue Pharma dus geen criminele organisatie noemen, maar wel dat de verantwoordelijken een slechte inborst hadden. Dat verschil zou een eventuele aanklacht kunnen voorkomen.”

“Maar de realiteit is dat Purdue Pharma nooit naar de rechter zal stappen”, vervolgt de acteur, scenarist en regisseur. “Doodeenvoudig omdat de leiding veel te veel te verbergen heeft! Met het aanspannen van een proces lopen ze te veel risico…” Zo kan het waargebeurde verhaal in Dopesick dus worden verteld.

Alleen winst telde

Het moge duidelijk zijn dat Strong geen hoge pet op heeft van de familie Sackler en Purdue Pharma: “Dit bedrijf had uitsluitend winstoogmerk voor ogen. De verkopers worden opgehitst om zoveel mogelijk om te zetten. Er werd een premiestelsel ingesteld en alle middelen zijn geoorloofd om dit middel aan de man te brengen en de concurrentie op een zijspoor te zetten. Dat is Purdue Pharma ook lange tijd gelukt…”

10,1 miljoen Amerikanen

Dat is misschien zelfs nog wel een understatement, want op de website van de Amerikaanse overheid zijn wat cijfertjes terug te vinden. In 2019 stierven 70.630 inwoners van de VS als gevolg van een verslaving aan opiaten. 10,1 miljoen Amerikanen maakten ‘misbruik’ van pijnstillers en 1,6 miljoen Amerikaanse burgers hielden daar een afwijking aan over. Voor 2 miljoen Amerikanen bleken pijnstillende medicijnen een ‘gateway drug‘ naar heroïne of een ander verslavend middel.