Star Wars

Dé ultieme volgorde van alle Star Wars-films

Star Wars The Rise of Skywalker Disney Plus

Bij het bedenken van het Star Wars-universum heeft George Lucas het de kijker niet al te makkelijk gemaakt. Deel je de films in op volgorde van de releasedatum, dan loopt de tijdlijn immers helemaal in de war! Gelukkig weten wij je te vertellen hoe je de films in chronologische volgorde moet kijken.

Star Wars-films op volgorde van releasedatum

Het valt zeker niet aan te raden om de films op volgorde van releasedatum te kijken, want de gebeurtenissen in de eerste trilogie spelen zich af ná die van de tweede. Dat levert je dus alleen maar knallende hoofdpijn op… Durf jij je daar desondanks aan te wagen, dan moet je de onderstaande volgorde aanhouden.

Episode IV: A New Hope (1977)
Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
Episode VI: Return of the Jedi (1983)
Episode I: The Phantom Menace (1999)
Episode II: Attack of the Clones (2002)
Episode III: Revenge of the Sith (2005)
Episode VII: The Force Awakens (2015)
Rogue One (2016)
Episode VIII: The Last Jedi (2017)
Solo: A Star Wars Story (2018)
Episode IX: The Rise of Skywalker (2019)

Chronologische volgorde Star Wars-films

Veel logischer is het om de chronologische volgorde van de diverse Star Wars-films aan te houden. Dan dien je dus te beginnen met The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith uit respectievelijk 1999, 2002 en 2005, om daarna pas A New Hope (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983) aan te zetten. En vergeet niet, Solo: A Star Wars Story (2018) en Rogue One (2016) zitten daar nog tussen.

Episode I: The Phantom Menace (-19*)
Episode II: Attack of the Clones (-9)
Episode III: Revenge of the Sith (0)
Solo: A Star Wars Story (9)
Rogue One (19)
Episode IV: A New Hope (19)
Episode V: The Empire Strikes Back (22)
Episode VI: Return of the Jedi (23)
Episode VII: The Force Awakens (53)
Episode VIII: The Last Jedi (53)
Episode IX: The Rise of Skywalker (54)

* De Star Wars-films worden door de échte fans ingedeeld op basis van het geboortejaar van Luke Skywalker. Daarom staat hieronder achter The Phantom Menace -19, negentien jaar voordat de Jedi geboren werd dus!

Andere volgordes

Er zijn twee andere volgordes die vaak gebruikt worden bij het kijken van de Star Wars-films. Laten we beginnen met de The Godfather II-volgorde: in die film wordt veel gebruikgemaakt van tijdssprongen, van de jonge naar de oude Vito Corleone. Sommige fans raden aan dat óók bij Star Wars te doen, waarbij je de eerste twee films (op basis van releasedatum, A New Hope en The Empire Strikes Back) als eerste moet kijken, om daarna over te schakelen naar The Phantom Menace. Op die manier leef je toe naar de grote Darth Vader-onthulling, met daarna het achtergrondverhaal.

Dan is er ook nog de zogenaamde Machete-volgorde, die afkomstig is van Star Wars-megafan Rod Hilton. In principe is die hetzelfde als de The Godfather II-volgorde, maar dan zónder The Phantom Menace, omdat die film gewoonweg te slecht zou zijn. Hilton ziet het liefste een Star Wars-universum zonder het gehate karakter Jar Jar Binks.